14

ZO{TO NIE GRCITE MORAME DA (SE ) LA@EME ?


Vo sporot so imeto so severniot sosed {to go narekuvame so referenca FIROM, se pla{am deka zagazivme predlaboko i predaleku slu`ej}i se so razni konstrukcii , ubeduvaj}i go svetot, a i sebe si, deka }e bide za kratko, bezmalku vedna{ }e uspeeme da gi ubedime drugite ( bez posebno da doka`uvame) deka nie Grcite sme ja izmislile Makedonija i taa e na{a i samo na{a i edinstveno i zasekoga{ samo na{a. I, ironi~no kako i da zavrtime i so vakvata referenca, pak ostanuva severnava dr`avi~ka da bide - Makedonija
Malku pomalku na{ite konstrukcii se trupaa se pove}e, veruvaj}i i samite vo niv kako edinstvena vistina, pa, taka i nekako so vreme ostanavme i osameni vo vakvite veruvawa . Severniot sosed e diplomatski priznat pod imeto
Makedonija od stotina zemji vo svetot, a toa dovolno zboruva za dokazite na Grcija.
No, od faktite ne se bega kolku i da se pogubni za nas i mora da se znaat za da se neutrilziraat. A, za interes na vistinata, nekoi krugovi vo Grcija duri kako gi znaat faktite i tokmu zatoa i manipuliraat so javnosta, i ete, ne dovedoa vo vakva situacija
Sakame mnogu da maftame so anti~koto doba kako orginal gr~ko, bezmalku kako da sme sovremenici na taa epoha i pri toa se dr`ime do Aleksandar Veliki kako da padnal od nebo ( jasno gr~ko), a butkaj}i go tatko mu, Filip, nastrana, kako da ne postoi.
Iako na{ite
golemi Grci bi mo`ele da izvadat od nekade i `ivi svedoci od taa doba sepak postojat dokumenti od koi jasno se istaknuva posebnosta, oddelnosta na Makedoncite pretstavuvaj}i gi, {to bi rekle nie kako negrci , kako plemenska grupa - varvari.
Pa, zlobnicite velat deka Demosten i zapelte~il od vozbudata - voznemirenosta pri ~estite napadi protiv Filip i Makedoncite narekuvaj}i gi varavari i vo nikoj slu~aj, po na{e, Grci . A, toj e tatko na Aleksandar, osven ako ne se
izvadi sega nekoj nov gr~ki dokument deka nekoj Grk se zame{al vo postelata na Olimpija. Ako treba }e prilo`ime i DNK, {to da ne, a ?
Duri nastanuvaat i tragikomi~ni situacii kako {to e so filmot
Aleksandar kade {to na{iot Aleksandar ( i toa spored nekoi dokumenti) se karkaterizira kako homosekualec , pa zagri`enite Grci burno, agresivno reagiraat kako da se Aleksndrovi sovremenici, pa to~no znaat kakvi seksualni sklonosti imal toj i kako od toa da zavisi na{ata gr~kost ili poto~no gr~ka ma{kost.
[to re~e eden, ako ve}e bile Grcite Makedonci ( ili ako sakate Makedoncite Grci ), zo{to ne ni teknalo nam da se nare~eme nie Makedonci koga ete bile i tolku (po)silni i zavladeale so cel svet. Pa, najposle i Aleksandar ( kako i tatko mu Filip ) se narekuva
Makedonski, a ne Gr~ki .
Vikaj}i na drugite posebno na skopjanite , deka nemaat apsolutno nikakvo pravo na imeto
Makedonija nie izbrzano, histeri~no, se `ivo (pre)imenuvame so naziv Makedonija i toa najmnogu od periodot na osumdesetite godini od minatiot vek koga se naseti raspa|aweto na toga{nata SFRJ i toa vo severniot del na Grcija {to dotoga{ i go narekuvavme samo SEVERNA GRCIJA, a skopjanite go vikaat Egejska Makedonija. I, ve}e ne znaeme na {to se misli koga ke re~eme Makedonija“.
Da bide ironijata pogolema ma, osven skopjanite ima sega i drugi, eve vo Azija. Pakistan, koi pak sebe se smetaat za najdirektni potomci na Aleksandar - Makedonci, i ne se narekuvaat Grci ili Elini . I ~udno, nikoj od Grcija ( a su{am imalo i gr~ki pretstavnici koi bile tamu za da ja ispitaat rabotata ) ne se
javuva so oficijalen protest i barawe za zabrana nekoj tamu i taka da se se pretstavuva za ~ist naslednik na, neli, na{iot Aleksandar i da pretendira na na{eto, neli , gr~ko nasledstvo ! ?

Popametno e ili ako sakate pologi~no e, da se dr`ime do pobliskoto miinato - i fakti koi ni se poznati i nam i na drugite i kako i da tolkuvame ne }e mo`e da se izbegne od niv i tie ka`uvaat mnogu, makar {to ne se povolni za nas Grcite. ( {to ne tera izgleda i da gi izvrtuvame rabotite, da ne re~am, da la`eme )

Istorski fakt e deka Makedonija e podelena po balkanskite vojni 1912-13 god od strana na golemite sili za da se zadovolat apetite na sosednite zemji na Makedonija. I toa pak od to~ka na interesite na golemite sili . A, }e dozvolite, Makedonija ne bila samo teritorija -- gol prostor tuku na nea `iveel i narod koj {to e, isto taka, podelen i pokasno podlo`en na golemi preselbi i asimilacija.

I taka, i Grcija si dobila i toa pogolemo par~e od Makedonija, ama i del od narodot kako i Srbija, Bugarija i del kako teritorija na sega Albanija.
Od okolu 66 500 km2 od teritorijata na Makedonija na Grcija i bile dadeni okolu 34 000 km2 , na koj{to del `iveele okou 1 200 000 `iteii od vupniot broj `iteli od 2 000 000 na cela Makedonija
Ve}e vo toj period ( a i pred toa ) odredeni krugovi na mladata inteligencija bile nacionalno osoznaeni kako
Makedonci - poseben narod nitu Grci nitu Srbi nitu Bugari .
Vo podolg period imalo nekolku buntovi - vostanija za osloboduvawe od turskoto ropstvo i najpoznato e t .n .
Ilindensko vostanie 1903 g. koga e oslobodena odredena teritorija i proglasena tn Kru{evska repubiika {to e potoa ugu{ena vo krv od turskite osmanliski sili .
Vo 1903 g. e izdadena kniga
Za makedonskite raboti od nekoj Misirkov, koj decidno ja zacrtuva nacionalnata programa na tie Makedonci postavuvaj}i ja osnovata za sozdavawe na nivniot literaren makedonski jazik zaradi koe {to i knigata e uni{tena od strana na Bugarija kako opasna za nivnite ekspanzionisti~ki planovi za Makedonija.
I Grcija ima dadeno svoj doprinos za afirmirawe na
makedonstvoto dodu{a pod pritisok na Dru{tvoto na narodite u{te vo 1925 g. so izdavawe, vnimavajte, na poseben bukvar - abecedar za decata na Makedoncite {to `iveele vo Grcija kako malcinstvo ~ie {to postoewe sega, ete, go negirame.
Kolku i da e ova neprijatno i nepovolno za nas, toa e za `al istoriski fakt kolku i da go negirame i zata{kuvame.




15


Za na{a sre}a, a bi trebalo da im bideme blagodarni na skopjanite - osobeno na vladea~kite krugovi, {to ne si ja znaat dovolno istorijata i se odnesuvaat prili~no mlako i pasivno i ne gi koristat ovie fakti, i za da im uka`at na OON kako naslednik na Dru{tvoto na narodite, za nivnata obvrska za ostvaruvaweto na pravata na makedonskoto malcinstvo vo Grcija ( {to e obvrska i na samata Grcija ) ~ie {to postoewe i sega go negirame, kako da ne postoelo nikoga{, a i ona {to e bitno: apsurdnosta i na samata odluka na OON za referencata FIROM skratuvaj}i im go pravoto na skopjanite da se narekuvaat Makedonija , bidejki Grcija ne dozvoluvala toa, a na gr~ka terirorija postoi malcinstvo koe se narekuva Makedonsko i ne samo {to ima pravo na toa kako del od malcinskite i ~ovekovi prava, tuku i obvrska e na gr~kata dr`ava, pa, i na samata OON za po~ituvawe na tie prava i nivna realizacija vo praktikata.
Pa, imame situacija, samata OON da se negira vo svoite obvrski opredeluvaj}i se na edna strana ( na pojakite ) a na {teta na druga strana ( i toa zemja koja e preku toga{na Jugoslavija i osnova~ na OON ) kr{ejki gi i svoite osnovni principi i malcinskite prava na ova malcnnstvo vo Grcija.

Ina~e, u{te od svoeto formirawe kako dr`ava, Grcija si ima probemi so negr~kite raboti kako {to se toponimite (slovenski) {to ja doveduvaa vo neprilika bidej}i toa bile dokazi deka ne e se taka gr~ko kako {to samite sakame da si gi prika`eme
U{te 1909 god. izdaden e Ukaz od vladata za formirawe dr`avna komisija za prou~uvawe na toponimite i za utvrduvawe na nivnoto istorisko poteklo.
Zaradi zabrzuvawe i potemelno ras~istuvawe so vakvite negr~ki raboti veke vo 1919 g. e izdadeno cirkularno pismo objaveno vo vladiniot vesnik vo koe davaat detalni upatstva za potrebata itno da se pristapi kon brza promena na toponimite (slovesnki - makedonski ) i na~inot kako da se ostvari toa i ova e osobeno naso~eno kon severniot del na Grcija (novodobieniot so podelbata na Makedonija) kade se i naseleni ovie {to se narekuvaat etni~ki
Makedonci”.
Vo ovoj period, kako posledica na gr~ko-turskata vojna ( 1919 - 1922 g.) okolu 1 200 000 gr~ko naselenie e proterano od Mala Azija i gr~kata dr`ava gi naseluva vo severniot del na Grcija vr{ej}i pritisok na domorodnoto naselenie za iseluvawe i asimilacija.
Za u{te pogolemo intenzivirawe na promenata na toponimite, vo 1926 god. e donesen poseben Ukaz
Za preimenuvawe na selata ,,gradovite i grat~iwata i tokmu posle ova e napravena ogromna promena na nazivite na okolu 950 mesta vo severniot del na Grcija {to ina~e domorodnoto makedonsko naselenie i skopjanite ja nrekuvaatEgejska Makedonija“.

E, koga site tie topnomi kako lo{i dokazi se preimenuvale, se sfatilo deka sepak pova`ni se lu|eto vo ~ii glavi `iveele starite toponimi, pa se udrilo na menuvawe (poto~no re~eno : pogr~uvawe) na imiwata i prezimiwata na `itelite koi se narekuvale etni~ki Makedonci. I toa e cel proces {to trae.
I kolku i da se falime so demokratskite koreni i pridobivki, te{ko deka mo`e da se okvalifikuva seto toa kako
demokratsko, ama bilo prakti~no . Ama, prakti~noto ima o~igedno dva kraja ( kako stapot ), pa, sega doa|a vreme za drugiot kraj na stapot i istoriskite fakti prakti~no }e ( ne ) udiraat .
Novi pogromi i preselba ili poto~no iselba na ovaa grupa luge od Grcija ima vo Vtorata svetska vojna i osobeno vo periodot 1945 -46 g. vo tek na gra|anskata vojna vo Grcija koga `eni, majki so deca, stari lu|e moraa da gi napu{tat svoite domovi i da se spasat od uni{tuvawe i potoa kako izbeglici bea naseluvani vo pove}e zemji na Isto~na Evropa, a potoa se preseluvani i vo Amerika, Kanada, Avstralija .
I iako gr~ki dr`avjani, Grcija, o~igledno so golemo olesnuvawe go prima ova iseluvawe, i ne gi saka prosto kako nepo`elni svedoci na edno vreme i u{te pove|e, na odnesuvaweto na gr~kata dr`ava kon niv.
Grcija kon site niv ima{e vo celiot podocne`en period negatorski odnos odbivaj}i da im izdava viza za poseta na nivnite mesta duri i vo slu~ai na pogrebi i na najbliski od familijata. I ne e ba{ ne{to evropski, a i za na{e falewe, ama e fakt.
I kolku i da negirame za imotite, ku}ite na ovie luge vo Grcija bidej}i bile gr~ki gra|ani im pripa|aat nim i koga -toga{, toa so seta silina }e se postavi na dneven red pred Grcija, pa kolku i da go zata{kuvame i odolgovlekuvame toa.

Na{a sre}a e {to skopjanite, kako i za drugite raboti, seu{te ne istapile edinstveno i so pomo{ na skopskata dr`ava, a izgleda zaradi pla{livosta na skopskite vladea~ki krugovi i natamu }e mo`eme da bideme mirni i }e imame vreme da gi ~istime ( kade se mo`e
) {to pove}e ovie tragi i {to pobrzo i potemelno ( ako se mo`e ).

J.J.

(prodol`uva)

(prevod od gr~ki A.K. )


Ete, NATO si stoi na zborot, vratata e otvorena
___________________________________________________________________________________________

16



All rights are reserved ®

____________________________________________________________________________________________

Postirano na 17.05.2007g
___________________________

NETAKS(IR)AN ABER DO VLASTA


*Ne zaboravajte: narodot glasa{e za smena na vlasta, a ne za prosta zamena.

*Ne se zanesuvajte : dobivte samo vlast, narodot }e go “dobiete” samo so dela.

*Nemojte da ispadne: izbrani, pa zaboravlivi.

*Ne {irete gi vetuvawata , napravete gi dela .

*Pravna dr`ava ne se gradi na ( i so ) mitinzi i pres konferencii.

*Se dodeka zakonitosta ni e bolna strana, dr`avata }e ni bide nezdrava.

*Se dodeka partiskiot stav e ZAKON }e imame problem so zakonitosta.

*Sistemot od institucii na sistemot treba da bide pravna trasa, a ne lavirint.

*Demokratskite procesi ne se gradat samo so eden slu~aj, ama mo`e da se naru{at i samo so eden slu~aj - incident.

*Sluhot za narodot neka ne vi bide kako niz igleni u{i.

*Za javnosta mo`e da se bide i nedopirliv, ama za zakonot ne.

*Transparentnosta neka se ogleda vo tekot na procesot na rabotata, a ne posle, po lo{ite posledici .

*Site dosega velea deka se pravat samo za Makedonija, a Makedonija rezil napravena .

*Pratenicite se birani za vo parlament, a ne za vo razni upravni odbori.

*Funkcijata navistina obezbeduva nekoi privilegii ama sigurno megu niv ne e i umnosta i humanosta

*Koga vlasta }e vi navleze vo glava i du{a, stanuvate bezdu{ni.

*So mno`ewe na privilegiite vo vlasta, nastapuva delewe od narodot.

*Izmestenite raboti kaj nas nema da se namestat ako se “smestuvaat “ novi “izmesteni” luge

*So filozofijata “na{ ~ovek” i doteravme samo do ovaa na{a narodna beda i tragedija.

*Koaliciraweto mo`e da bide kompromis samo so partiskite interesi , nikako so nacionalnite i dr`avni interesi

*Edna vlada - eden premier, a ne sekoj koalicionen partner da ima svoj “premier”.

*Vo rabotata imajte vizija, ama begajte od provizija.

*Korupcijata ne se zabele`uva samo koga ja praktikuvate sami.

*Ostavete ja debatata dali sme samo malku “trudni” so korupcija tuku da se spravuvame so toa tolku kolku ja ima.

*T. n.. megunarodna zaednica ima svoja uloga kaj nas; nemojte na{ata uloga da ja svedete ( i natamu) na epizodna.

*Vo odnosite so me|unarodnata zaednica da bideme tokmu podgotveni, za da ne bideme stokmeni.

*Vo ( i od ) vlasta pritisokot za zata{kuvawe na rabotite e sekoga{ posilen od pritisokot za ras~istuvawe na rabotite.

*Ne zala`uvajte go narodot, }e se izla`ete.

*Ako toa vi pomaga, rabotete so misla deka u{te utre }e ima novi izbori

*Prviot kabaet vo vlasta najlesno se pravi vo postizbornata euforija; potoa se ide (po)lesno-kon izborniot poraz.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

20.05.2007



=====================================================================


Po “ladnata” izjava na Barns vo Zagreb deka Makedonija ima u{te da “jade” za do NATO ,`estoki me|usebni reakcii vo zemajta za toa koj ja zeznal rabotata. A, {tosot e ednostaven : treba da se fini{ira vo reformite,a ne i natamu da se fingiraat reformi.

* * *

Delegacii na DUI i od vladata odat vo Brisel, se razbira, odvoeno da se kodo{at, pa,delegacii od Brisel doa|aat kaj nas i se se sveduva na edna poraka za site doma{ni politi~ki subjekti: opametete se, bre !

A, nam te{ko ni doa|a pametot sam,kako da ni trebaat olesnuva~i.A, kolku pove}e olesnuva~i, tolku poveke sme si “lesni” na pametot.

* * *

Pretsedatelot na dr`avata i premierot na vladata tolku se zafateni so “krevaweto nosevi” vo me|usebnite odnosi,{to nikako ne mo`at da gi vidat interesite na dr`avata.

* * *

Vo komisijata za evropski pra{awa na Sobranieto, `estoka reakcija za propustot na Petkovski za ostavaweto na referencata PJRM vo nacrt izve{tajot od evropskiot parlament, a koj se pravda deka e toa orginalen dokument- materjal od Evropa i nemo`el da go menuva(??).

- E , sega ,sre}a na{a {to ne stavile nekoi promeni vo na{iot Ustav vo ovoj materjal, nie kako pop~iwa ke prifativme se servilno, da ne gi naru{ime na{ite pozicii za evrointegracija?

- a, mene mi se ~ini deka ovoj materjal od Evropa e poveke “gr~ki”, vo evropska ambala`a i nie go prifakame kako danajski podarok.

* * *

Otkako vladata re{i da se oslobodi predvremeno od dolgovite kon MMF,“mo~kavme “od radost za toa zaboravajki deka sepak MMF ni bila ovde zatoa {to samite sme si go baraale toa ( sme si go “zaslu`ile” toa).E, sega , bidejki ne sme se promenile mnogu,i mislime deka sekoga{ drug ni e kriv, vistinskoto pra{awe sepak si ostanuva : kako da se “oslobodime” samite od sebe, od svoite slabosti , za da ne klekneme pak pred MMF ??

* * *

I pokraj site kritiki i barawa od Evropa za ras~istuvawe na slu~ajot “ELMasri” - za koj {to jasno ni be{e re~eno deka dr`avnite oragni LA@AT ( od apseweto na Masri , zdr`uvaweto vo pritvor,prestojot i napu{taweto na zemjata),Komisijata za bezbednost na Sobraniteo donela zaklu~ok deka policijata ne gi pre~ekorila ovlastuvawata pri apseweto na El Masri/(!?)

E , bogami za vakov zaklu~ok treba madiwa - pajakovi.

* * *

Vo [tip po~inal ~ovek koj bil odbien od {tipskata bolnica za lekuvawe bidejki nemal sini kartoni . Komisijata od ministerstvoto za zdravstvo ~isto birikratski ja konstatira situacijata i odreduva prek{o~ni prijavi za {to bi sledele kazni.

Za bolnicata do 3000 E , za direktorot od 300-650 E, a za zdravstvenite rabotnici 150-200E.

- ova e potrvda na ve}e jasnoto za site, kolku vredi `ivotot na obi~en ~ovek kaj nas i

- sporedeno so noviot policiski zakon: samo navreda na cajkanite ( po slobodna procena na samite niv )) ~ini od 600 - 900 E ? ? ? ?

* * *

Ne mi e jasno vo noviot policiski zakon: dali i ka`uvaweto vicevi za cajkanite }e se smeta za navreda na policijata? Dotolku pove}e {to vo vicevite ne retko cajkanite se pointeligenti od ovie vo `ivo?

* * *

Neverovatno, edna lustracija, a tolku mnogu frustracii ?

____________________________________________________________________________________________________________________________

23.05.2007



===============================================================================================================================

I pokraj site prigovori za me|usebnoto odnesuvawe i Crvenkovski i Gruevski i natamu si prodol`uvaat so anag`iraweto kako }e mu se “spu{ti” na drugiot,ne mislej}i deka so toa i go “spu{taat” samo na dr`avata.

* * *

So usvoeniot zakon za banki , guvernerot ( i kraj prigovorite) dobiva golemi diskrecioni prava za subjektivno me{awe i ocenuvawe na “podobnosta” nekoj da bide akcioner kako i da gi prodava negovite akcii:

- se razotkriva golata deklarativnost na politi~kite krugovi za nekoja pizarna I evropska orientacija koga se opredeluvaat za ~isti “direktivni” standardi, za svoe me{awe.

- i u{te sega se najavuva”dvoboj” pred Ustavniot sud za spornosta na ovie odredbi od noviot zakon {to najverovatno i }e “padnat” osven ako u{te pred toa ne “padne” ( u{te edna{) Ustavniot sud vo samostojnosta i stru~nosta.

- i, mo`e li otsega da se postavi pra{awe za konkretna odgovornost za posledicite od “padnatiot”zakon,a ne i toa da bide(voobi~aeno) celosno na smetka na narodot ?

* * *

Milo{oski , verovatno pod impresija na vtoroto ven~avawe na svojot {ef ( a i na prethodniot premier) , ja opi{uva sostojbata na Makedonija kako “o~ekuvawe na svadba” (so EU ) .

E,sega,ako cenime po svadbenata realnost na politi~arive od vrvot bi trebalo da se najde drug”reper”, da razbieme maler.

* * *

Nekoi “nau~ni” kru`oci i t.n. nevladini organizacii kaj Albancite vo Makedonija( vo koordinacija so sli~ni od Kosovo I Albanija) se bunat okolu iskopuvawata na Kale , kako za neanga`iranost i na (“zadol`itelno”) Albanci od Kosovo I Albanija (??) taka i za dosega{nite rezultati od iskopuvawata t.e. kako toa ne se iskopalo ni{to “albansko” (!?)

Zaradi vakvata “nau~nost” mo`da bi trebalo da im se dozvoli na ovie “kru`oci” da zakopaat ne{to “albansko” , da re~eme znameto na Albanija, pa potoa otkako arheolozite }e go “otkrijat”, ovie }e imaat mo`nost da se “doka`uvaat” vo mediumite na albanski jazik.

* * *

Gra|anite se `alat deka ne mo`e da se najdat celi ulici vo evidencijta na MVR( {to e verovatno posledica od igrite okolu izbornite spisoci ) i ne mo`at da izvadat li~ni karti I paso{i. E, koga vaka te{ko se zapi{uvame doma kako da o~ekuvame,pa i da barame vakvi kakvi sme, da ne zapi{at nadvor ?

* * *

Vo prezentiraweto na deloto na Misirkov niz gradovite vo makedonija ,kako glavno moto e pra{aweto na Misirkov :” [~o napraifme . . . ?”, no , kako da ne se sfa}a deka toa e “na{e” pra{awe od koe begame da odgovorime.

* * *

Vo FFM i natamu najmnogu se “igra” bez fudbal.


________________________________________________________________________________________________________________________

26.05.2007


=====================================================================================

Najaveno e prodol`uvawe na razgovorite me|u MPC I SPC .Da se nadevame deka vladicite od MPC izvlekle pouka od “ni{kiot slu~aj”,pa nema kako pop~e pred vladika da prifa}aat se {to }e im ponudat od SPC tuku }e se borat da im se prifati toa {to go baraat tie.

* * *

Evropskata komisija ni pratila grupa sovetnici -antimonopolisiti da ne pou~at kako da se spravime so monopolite. Se mi se ~ini deka tia }e nau~at ne{to od nas : imeno,deka monopolite vo bilo koja oblast kaj nas se izvedena rabota od politi~kiot monopol.

* * *

Britanskite Devstveni ostrovi bile najgolem stranski investitor kaj nas.Koga se znae deka ovie se pribe`i{te na “`e`ok”kapital i za epten slobodno formirawe na of-{or firmi od sekakov vid(a gi iamalo i od na{ava biznis fela),jasno e deka ovie investicii ni najmalku ne se “devstveni”.

* * *

Otkako e napravena (nova) {teta za dr`avata so malverazciite so tutunot preku biroto za stokovi rezervi vo visina od 1,5milioni evra,pravobranitelstvoto

najavuva postapka za revidirawe na tenderot.O~igledno, pravobranitelstvoto niako da nau~i deka interesot na dr`avata se {titi pred da nastane {teta. A,vaka,red e da se postavi i pra{awe i za konkretna odgovornost i za pravobranitelstvoto i za sekoj konkreten slu~aj.Ama,toa nekako te{ko odi!?

* * *

Vo relativno brza sudska postapka,prvostepeno se osudeni policajcite od grani~niot premin Bogorodica za primawe potkup od 5-15 E .Duri i zamenk obvinitelot izjavuva deka se srami za vakov slu~aj zo{to ova e podolu od prosewe (sitni sumi ,bato).E, da ne se srami ,zamenikobvinitelot(so kolegite) neka vleze vo zonata na “nulite” (ako smee),da ni poka`e {to e toa korupcija, pa da ne se srami ni taa, a bogami ni nie.

* * *

I vo nekoe najnovo istra`uvawe mladite kaj nas izlezot od ovaa sostojba vo zemjata go gledaat nadvor -preku granica .I koga }e vidi{ ,kolku i da se protivime i negoduvame za te{koto dobivawe vizi, toa mu doa|a edinstven “spas” kako da ostane {to pove}e naselenie vo zemjava ina~e ostanavme “gola” zemja - bez lu|e.

* * *

Nesfatlivo e kako nekoi (kobo`em)se zalagaat za lustracija ,a se odnesuvaat kodo{ki!?

* * * * * *


_______________________________________________________________________________________________________________________________

28.05.2007

NA[I EVROATLANTSKI INTEGRRRRIRAWA

===========================================================================================








_______________________________________________________________________________________________________________________

30.05.2007

====================================================================


Vo intervju za eden vesnik Gruevski samouvereno istaknuva deka “ SO NARODOT TREBA SAMO FER . . . “.

E, ama, `ivotot e zaebana rabota i vedna{, za eden den, mu postavuva test-zamka, da go doka`e toa - so vladinata kriza. I, normalna rabota,Gruevski (kako i site drugi od establi{mentot) “fa}a” “fer-ija” od javnosta i izbegnuva na zagri`eniot narod da mu objasni {to se slu~uva .

* * *

Vo vladinata kriza ovie denovi se poka`a “privrzanosta” na vladata kon transparentnosta na koja tolku mnogu se povikuvaa i pred izborite, a i potoa. Transparentno mol~ea i begaa od javnosta.

* * *

Krizata vo odnosite na vladinata koalicija,po odnesuvaweto na DPA (ili poto~no na Ta~i ?)"izleguvam -ne izleguvam od vlada"- poka`uva deka e najmnogu od hormonalna priroda i ne bi bilo lo{o ako partnerite ( a i drugite politi~ki subjekti vo zemjava) bidat podvrgnati na edna medicinska (anti)hormonalna terapija.

* * *

Najposle, razgovorite li pregovorite li . . .ili {to i da bea me|u VMRO DPMNE I DUI zavr{ija i toa izgleda na edinstveno mo`en na~in - pod diktat na t.n.”me|unaroden faktor”.

Imeno,nekoj vid zavr{en pismen dogovor napi{an na angliski jazik ( toa ni e ve}e oficijalen jazik) od strana na “FAKTOROT” gi ~eka dvete delegacii na masa i nema tuka “mislam - ne mislam” tuku samo: “si ,bos”.

Samo u{te da pogledam vo nekoj makedonski re~nik dali ima nekoj poim “suverenost” i {to mu e tolkuvaweto.

* * *

Ostavkite na DPA-ovcite od funkciite vo MVR i obrazlo`enieto deka policiskata akcija( o~igledno sponzorirana od DPA ) bila sabotirana i zatoa imalo “cirkuz”efekt.Ova zna~i deka DPA (ili odredeni “krugovi” vo nea) ja koristi policijata za partiska presmetka so odredeni “krugovi” (navedeni vo obrazlo`enieto za akcijata) na DUI.

* * *

Ahmeti vo Saraj (otkako “FAKTOROT” mu ja pro~ital” indninata” vo nekolkute dena {to sledat) ,glumi borbenost pred svoeto pleme velejki deka ako izleze pak od parlamentot nema da se vra}al doma.

E ,}e si go pra{ame “FAKTOROT” od nadvor, ama edno e za nego sigurno: Ahmeti ne mo`e da”izleze” od medicinskata lista na [vajcarija kade e zapi{an kako {izofreni~ar i za koe {to,bez pardon, primal dobra penzija.

Kolku da se znae {to “tip” e Ahmeti.

* * *

Gra|anskite partii na Albancite vo Makedonija poka`aa u{te edna{( so sesrdna pomo{ i na partiite od t.n.”makedonski blok”) deka se sepak nekoj “faktor” vo Makedonija - za destabilizacija na zemjata i za potkopuvawe na suverenitetot na zemjata.Mo`e da im se izdade i tapija za ova.

* * *

Nemam protiv da im se tresat poziciite na politi~arite, ama zo{to tie so svoeto odnesuvawe”~uvaj si (lakomo) dupe”, ni gi tresat poziciite na dr`avata ? ?


_______________________________________________________________________________________________________________________________________

31.05.2007

[~o napraifme . . . . . .[~o praime , bre ?



______________________________________________________________________________________________________________________________________________

2.06.2007



_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4.05.2007

================================================================================================================================

Iako seu{te otsustvuva zvani~no objasnuvawe za “in-out” odnesuvaweto na DPA vo vladinata kriza, se javuva Ta~i vo napis vo vesnik , pravdaj}I se deka “padnale” na lagite na DUI za dogovor so VMRO DPMNE .
E,sega, ako znaele deka DUI si la`el postojano,veruvaweto vo nivnite lagi ne e samo naivnost tuku i nedoverba vo svojot koalicionen paratner , VMRO DPMNE.
A , i ne e samo DUI “vrzan” so lagite .I na Ta~i ne mu e tu|a ovaa “doblest” , pa za primer, da re~eme 2001 god., koga ka{ikarite {to gi frlaa”goloraki”Albanci gi imenuva{e “mobilki” so najcrni obvinuvawa kon bezbednosnite strukturi na zemjata.
* * *
Opozicijata i pozicijata kr{at kopja vo parlamentot ( a i von nego) za toa dali postoi ili ne (potpi{an) dogovor od razgovorite megu VMRO DPMNE i DUI.

I premierot “priznava” deka mo`da najblisku bi bilo deka postoelo ne{to kako zapisnik (!?) A, “zapisni~arot” (samostoen) e ona {to go vikame “me|naroden faktor”.
* * *

Nacrt izve{tajot od evropskiot parlament za napredokot na Makedonija , predizvika “galama” samo vo sobraniskata komisija i toa najmnogu zaradi referencata vo naslovot, a za toa vnatre , koj pro~ital. . .

“Nacrtuva~ot na ovoj ize{taj me|u drugite svoi “objasnuvawa” dava i predlog za redizajnirawe na Makedonija kako federacija po primerot na Belgija i [vajcarija ( ama bi “naprednale” !?)(!?)

Evropa , makar i vaka preku solo akcii po koj znae koj pat se javuva kako “olesnuva~” za sozdavawe problemi , potoa koga }e ne problematiziraat }e ni bidat “olesnuva~i” za “sreduvawe” na sitiacijata i se taka vo ciklusni “olesnuva~ki” fazi.

No , ~udi i zagri`uva molkot i od vladata i drugi politi~ki subjketi ,a i javnosta, a taka sme samo “olesnuva~i” za implementirawe na vakvite i sl. tu|I zasmisli.

A,potoa, koga }e ne “na(c)trt(a)at” kasno }e bide debata dali toa bilo “zacrtano” vo prednacrt ili postanacrt

* * *
Namesto za svojata “otvorenost” vladata da im poka`uva crven tepih na gra|anite za da ja vidat zgradata od vnatre , podobro e da poraboti na otvorenosta na svoite slu`bi za sekojdnevnite potrebi na gra|anite, a i da poka`e rezultati po nivniot `ivoten standard.

* * *

Kako po obi~aj, kaj nas vistinata za ne{tata izbiva pokasno od izdadenoto zvani~no soop{tenie za nastanot. Taka i za policiskata akcija vo Tanu{evci doznavame deka se upadnalo vo zaseda i deka “samo Gospod gi spasil cajkanive” (!?) E, sega, ako samo gospod go ~uva(l) cajkanite, na kogo da se nadevaat gra|anite
deka }e bidat so~uvani i od odnesuvawata na bezbedwacite i od kriminalcite ?

* * *

Vo posledno vreme dr`avnite organi gi fatila nekoja manija kaznite za odredeni inkriminirani odnesuvawa da bidat vo zonata na visoki brojki. Koga }e stane zbor,pak, za minimalna plata , vedna{ se spu{taat vo zona na niski brojki.

* * *

Dodeka [e}erinska i Gruevski me|usebno se obvinuvaat za la`ewe , narodot si (gi)gleda (na)TV i ne treba da se razubeduva koj e izla`an.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5/6.06.2007


=============================================================================================================================================================

Vo intervju za eden gr~ki vesnik,Crvenkovski ve}e najavil deka Makedonija ja prifa}a i referencata “PJRM” za da vleze vo NATO.E, sega , ako ve}e “morame” da “klekneme” za referencata,bi trebalo toa da go napravime so soodveten protivudar, a toa e zadol`itelno da bide navedeno vo soodvetna fusnota deka ustavnoto ime na dr`avata e “REPUBLIKA MAKEDONIJA”.

* * *

Gr~ki vesnik” gleda” mo`en voen sukob okolu imeto, so cel promena na odnosot na silite za da se natera “poslabata”strana da popu{ti.
Ova mu doa|a kako prakti~na demostracija na NATO principite i standardite vo me|unarodnite odnosi( vo gr~ki stil),a, potvrda za toa e {to nema reakcija na vakva provokacija od Grcija.
Koga argumentite nemaat sila i verodostojnost sekoga{ se posega po “argumentot” na silata.

* * *

Sostojbite vo MO i Armijata so nabavkite na hrana,oprema, obleka za vojnicite e pove}e od zagri`uva~ka i spored Elenovski za toa bil vinoven ~ove~kiot faktor. Koga se znae kakva hierarhiska postavenost postoi vo MO i Armijata jasno e deka sepak “glavata” na “~ove~kiot faktor” e - ministerot.

* * *

Namesto anga`irano da se raboti {to pospremno Armijata i zemjata vo celina da se “postroi” za vlez vo NATO, Armijata i vrabotenite vo MO, zaradi “gluvosta” na pretpostavenite za sindikalnite barawa, }e se “postrojat” vo znak na bunt pred MO i Generl{tabot na armijata.I u{te edna{ se poka`uva deka uspe{ni reformi se pravat samo so reformirani ~ove~ki resursi, osobeno tie od vrvot.

* * *

Ne slu~ajno poimot “tender” se rimuva so (Ostap) Bender.Nema vlast kaj nas {to ne e“tenderosana” .I,eve i vo MO “igri” so tenderot za nabavka na nafta i dr., vo re`ija na ministerot Elenovski.Go menuva sostavot na komisijata vo tek na finaleto na tenderot.Dali zatoa {to e (pre)mlad ,pa si misli deka prava kontrola e ako pravi kako saka samiot, a ne strogo po~ituvawe na zakonskata procedura.Za `al , ukata za ova pa|a na tovar na Makedonija.



* * *

Sudskata postapka za slu~ajot”Golemo uvo” se odviva zad zatvoreni vrati .[to im vredi toa koga i onaka slu~ajot e procesuiran i do sudot vo Strazbur i }e bide dovolno javen ,a bogami i bu~en koga na krajot Makedonija }e bide “povle~ena” za uvo i }e pla}a poprili~na ot{teta .E , za toa }e treba nekoj vistinski da bide zad “zatvoreni vrati” (more,re{etki) ovde . . . .

* * *

Nad 20000 doma}instva kradele struja od elektri~nata mre`a.So kakva vi~nost i transparentnost go pravime ova ,ne smee ~ovek da pomisli na site drugi sli~ni dejstvija {to gi pravime kri{um.

* * *

Stomatolozite se `alat deka otkako gi najavija protestite za odnosite so MZ, ima naezda od soodvetni inspekcii vo nivnite ordinacii.

[to ti e vlast ,mo`e da se pretstavuva transparentna i kooperativna, ama ne mo`e da odolee da im poka`e “muskuli” na onie {to }e im uka`at na nekoi nepravilnosti , a inspekciite se pravi “alatki” za toa.

* * *

Spored ciklusnite nastani vo Ara~inovo i Kondovo, mu doa|a deka Skopje kako prestolnina e vo “sendvi~” na dvete kriminalni “prestolnini” na DPA I DUI.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6/7.06.07


=======================================================================================================================================================================

SDSM pobara glasawe na doverba na vladata i toa pred sredbata na NATO vo Tirana , tvrdej}i deka vladata nema kapacitet da se spravi so krizata vo zemjata.
A,fakt e deka site dosega{ni garnituri na pozicii i opozicii bile so kapacitet da ja problematiziraat sostojbata na zemjata {to e jasno vidlivo od toa kaj sme sega.

* * *

DPA povtorno nezadovolna od postignatiot dogovor me|u VMRO DPMNE I DUI zakanuvaj}i se pak so izlez od vladata. I , glasaweto za doverba na vladata i doa|a kako kec na desetka, da se ispazari so VMRO za nejzin glas. E , za cenata }e doznaeme pokasno, ama i toj “dogovor” nema da bide “potpi{an”.

* * *

Ne{to kako vic :

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ide Trpe niz Makedoni~evo i pra{uva:
-
Ej, Ramadani , ska problem ?
-
E,vala, ska - odgovara ovoj.

Ide ponatamu , pa go pra{uva Xaferi:
- Xaferi , ska problem ?
-
Ska problem - odgovara ovoj.

Ide ponatamu, pa go pra{uva Ahmeti :
- Ahmeti, ska problem ?
-
S,ska problem , s,ska - odgovara ovoj.

* * *

I povtorno ne mo`e da se izberat preostanatite 5 ~lena od sudskiot sovet {to se biraat spored Badenterovo pravilo.”Vladeewe na pravo” , “zakonitost” ,”nezavisno sudstvo” fino zvu~at, ama slabo fajde koga vo praktikata “zakon” e tesno- partiskiot interes, diktat, sueti i inat.




* * *

Duri sega se doznava deka zamenik ministerot na MVR kako i drugite DPA- funkcioneri od MVR ,podnesenite ostavki zaradi akcijata vo Tanu{evci gi predale do Xaferi(? ?) Kolku i da e to~no deka partiskiot “firer” (im) e rabotodava~ ,sepak poka`uvaat totalno nepoznavawe na pravnata procedura
(kolku se stru~ni (!?) )i kako ja sfa}aat ulogata na MVR i slu`bata vo nea.

* * *

Tajnite dokumenti na CIA za Kosovo decidno ja poka`uvaat kriminogenata sostojba na Kosovo, so klanovska podelba- so razvien {verc na oru`je,droga,belo robje - kade liderite se kriminalci , koi sorabotuvaat i so “lideri” od Makedonija -i deka “parite vladeat,ama krvta e na prvo mesto”. Koga e vaka detektiran celiot kapacitet na Kosovo, ( a ovoj izve{taj ne e falsifikuvan kako izve{tajot za Irak pred vojnata ) kakov “materjal” ima SAD (i EU) da se bara nezavisnot na Kosovo?

* * *

Koga ne mo`eme sami da se spravime so problemite {to sami si gi sozdavame ,eve i za vo fudbalot, ni pra}aat “olesnuva~” od FIFA za da mu go poturi pod nos na premierot Gruevski ,ultimatumot za mo`na suspenzija. I sakale nej}ele, koga imaat vakvo me|unarodno priznanie, mora i sami da si priznaat koj stoi zad “demokratskite promeni” vo FFM.


___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10/11.06.07



=========================================================================================================================================================================================

Evropskata komisja opravdano insistira na zabrzuvawe na reformite vo zemjata vo oblasta na sudstvoto,borba protiv korupcijata , ekonomijata . . . Ona {to e voobi~aeno za politi~kite strukturi kaj nas , }e sledat izbrzano opravduva~ki izjavi deka pravat se za uspe{no odvivawe na reformite.
* * *
Interpelaciata za vladata ne pomina vo paralmentot.Po glasaweto i ostanuvawe na svoite pozicii, vladata vo poln sostav oti{la na proslava vo kafana. Narodot si ostana doma, vo ~etiri zida da si ja gleda svojata maka ili nekoi poqubopitni mo`ele preku izlog da vidat kako vladata slavi -vo nivno ime.
* * *
Za razlika od politi~arite koi mo`at da si “igraat”interpelacija vo parlamentot,gra|anite i pokraj opravdanoto nezadovolstvo od pratenicite, moraat da ~ekaat so godini da im izglasaat nedoverba na pratencite kolku god da trpat od niv vo me|uvreme.
***
Vo tek na sobraniskata debata za interapelacijata za vladata, so site partiski kombinatoriki,{pekulacii,intrigi da se pridobijat glasovi za svojata opcija -svoe mnozinstvo, narodot i pokraj brojnosta,voobi~aeno go pravat kako malcinstvo.
* * *
Se po~esto VMRO DPMNE vletuva vo nekoi dogovori so gra|anskite partii na Albancite vo Makedonija za koj{to potoa tvrdi deka ne se “potpi{ani” ,ama izgleda }e se “otpi{uva” od Makedonija se pove}e.
* * *
Policiskata akcija i istraga vo Srbija protiv tutunskata mafija, otkri vrski i so Makedonija i kako da ja prisili istragata vo zemjava {to se vode{e nekolku meseci - so poprili~na medijska pompa odreden period - i be{e pokasno nekako pritaena,da se oglasi so potvrda od ve{ta~eweto deka imalo zatajuvawe na danok.Sepak, ostanuva vpe~atokot deka tutunskiot karavan zaradi povrzanosta so odredeni politi~ki strukturi kaj nas ,si vrvi , more (koj ve) “{i{a”.
* * *
Koga na vakov “organiziran”na~in se kr{at kopja megu ministerstvoto za pravda za nivniot predlog za novo obvinitelstvo za oragniziran kriminal i obvinitelstvoto i sudovite , organiziraniot kriminal ne treba da se pla{i mnogu za svojata idnina.
* * *
I pokraj otkrivaweto na aferata so proda`bata na pu{kata M-48 , Ministerstvoto za odbrana seu{te go dr`i predmetot pod “strogo doverlivo” kako da stanuva zbor za nekoe tajno oru`je,namesto sami da organiziraat proda`ba na preostanata koli~ina od ovaa pu{ka po primerot na nivniot amerikanski diler koj gi prodaval i po 1000 $ - pa,ne{to da zarabotat na legalen na~in,bez aferi.
* * *
Dali i kakva lustracija bi bila potrebna za vakvite {pekulanti vo parlamentot i von nego koga interesite na zemjata im se kako moneta za potkusuruvawe vo me|upartiskite pazarewa?

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

12/13.06.07

==============================================================================================================================================================================================

I Tirana pomina, ama, tiradite za optimizam kaj nas se teraat po nekoja inercija kako da se saka da se prikrie deka takov optimizam i nema ba{ vo prakti~nata rabota na reformite.
* * *
Se raspekmezile po optimisti~kite
poraki od Tirana za podr`ka za vleguvawe vo NATO ,ama kako da zaboravaat deka bitni se na{ite isporaki na uspe{ni reformi

* * *

* * *
Se dodeka izve{taite na dr`avniot zavod za revizija }e bidat ignorirani i omalova`uvani od strana na nadle`ni organi kako obvinitelstvoto,te{ko mo`e da stane zbor za uspe{nost vo reformite vo zemjava.Od praktikava, izgleda poprvo mo`e da se o~ekuva promena na imeto na zavodot vo : dr`aven zavod za registrirawe na nepravilnosti vo raboteweto.
* * *
Sindikatot na odbranata najavuva prodol`enie na protestot na vrabotenite vo odbranata zaradi nezaintersiranosta na ministerot za odbrana.Ete dokaz deka reformite nema da odat taka optimisti~ki kako toa go pravime verbalno ,bidejki ~ove~kite resursi nekako se “lizgaat” od reformite, a bez reformiran ~ove~ki faktor }e imame deformirani reformi.

* * *


* * *
Ministerkata za vnatre{ni raboti za slu~ajot so navodnoto kidnapirawe na zamenik direktorot na MRTV veli deka bez dokazi toa mu doa|a kako “la`no prijavuvawe”. E,sega zo{to ne mu stegne prijava za toa ili pak nema dokazi za nejzinoto tvrdewe {to mu doaga kako krivi~no delo- kleveta od nejze (!?)
Ili , policijata }e treba da propi{e lista za dokazi pri policisko maltretirawe : svedoci ,po mo`nost odnapred odobreni od policijata; instaliran sistem za prilsu{kuvawe so odobrenie od sudot; kamera postavena na odredeno rastojanie od vas (do 50 m.) i sl., pa, policijata da razmisli {to bi prifatila od ovie dokazi.
* * *
Kolku neodgovornosta se etablirala vo lekarskite krugovi mo`e da se vidi sega, koga po nizata obvinuvawa od gra|anite za lekarska krivica vo lekuvaweto na pacientite( so smrtni posledici), lekarite se obvinuvaat i me|usebe koga i lekarite se sami pacienti (za `al, po~inati).
* * *
Angliskiot voza~ Morli koj e vinoven za smrtta na dvajca makedonski gra|ani e osuden uslovno( ! !?) {to prakti~no zna~i osloboden od vina.Ve}e se promovira nov,legalen na~in na likvidacija na personi koi ste gi zemale na pik : im pravite soobra}ajka i ve osloboduvaat pardon, ve kaznuvaat uslovno .^ista rabota . . .
* * *
Pretstavnikot na izvr{niot odbor za promeni vo FFM , Bo`inovski e kategori~en deka “FIFA I UEFA razmisluvaat tvrdo i nedemokratski” (!?)Zna~i,mo`e da se o~ekuva Bo`inovski da im odr`i demokratska lekcija na gospodava i da gi - suspendira ! ?

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15/16.06.07


======================================================================================================================================================================================================

Netrpelivosta me|u Crvenkovski i Gruevski e tolku vidliva {to za poslednata nivna sredba za navodno sreduvawe na nekoi nivni problemi ne bile potrebni kameri.
* * *
So nivnoto odnesuvawe na poka`uvawe koj e po(ne)biten i Crvenkovski i Gruevski samo ja raznebituvaat Makedonija.
* * *
Nekako naivno vo nekoi medium vo Makedonija se pra{uvaat zo{to vo Makedonija se kasni so presmetkata so tutunskata mafija vo odnos na sosedstvoto !?
Pa, zatoa {to ,pak spored iznesenoto vo tie mediumi, “glave{inite “ na mafijata se na vidni mesta vo dr`avata.
* * *
Najposle i formalno PDP vleze vo vladata onaka familijarno.Imeno , ministerot za lokalna samouprava bil blizok rodnina na liderot na PDP.
* * *
Vo silnata deklarativna posvetenost za informati~ki razvoj vo zemjata,vladata nema vreme za a`urno odr`uvawe na nejzinte sajtovi preku koi, neli, transparentno gi informira gra|anite.

* * *

Smilenski, po ednogodi{noto odolgovlekuvawe na ekstradicionata postapka vo Belgrad,e ispora~an vo Skopje. Otkako gi “razbole” do smrt eden kup firmi vo Makedonija i nivnite vraboteni i drugi, u{te na po~etok na istragava, Smilenski poka`uva deka negovata “bole~ivost” }e bide adutot za odolgovlekuvawe na postapkata ovde(dodeka ne prorabotat vrskite i (raz)ubeduvaweto deka negovoto zborewe mo`e da bide lo{o i za drugi ).

* * *


* * *

Ministerstvoto za finansii planira propagandna kampawa za “osvestuvawe”na gra|anite za pla}awe na danocite koja }e ~inela okolu 400 000 E .Apsolutno nepotreben tro{ok osven za onie koi se vklu~eni vo ke{iraweto na ovie pari.
Dovolno e UJP da raboti sovesno i a`urno- so celosno informirawe na gra|anite za pla}awe na danocite i javno da se iznesat nepla}a~ite za koi }e ima i kazni . Podobra “didaktika” od toa za Makedon~eto nema i bez vakvo rasfrlawe pari.
* * *
Prvostepeno, po niza godini odolgovlekuvawe, e presudena ot{teta za prislu{kuvanite novinari vo visina od 100 000 E . Kako i da se odviva ovaa postapka ponatamu, sigurno e deka Strazbur }e dodeli i o{teta za sud(ij)skoto maltretirawe, so odvlekuvawe na postapkata dosega.
* * *
Vo FFM ni{to novo. Se tera rabotata me|u dvete grupi ( i nivnite sponzori) do posleden moment “na konec”, do zamka okolu vratot na (i ne samo) fudbalot vo Makedonija.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18.06.07





_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________