____________________________________________________________________________________________

2



________________________________________________________________________________________________
3

Koga e problem ona {to (ne) se pravi . . . .

[TO DA SE KA@E . . .

( ili : Koj ni ja tova, dr`avata ba~ilo pravi? )

Ve}e izvesen period slu~ajot “ba~iloto na Xemaili “ ( va`no se zapazuva principot na ramkovnosta na dr`avi~kava: ni{to bez pretstavnik na 20% -tno malcinstvo vakvo ne{to ne mo`e da se “izigra” ) ja preokupira javnosta, a bogami, zamislite i: “instituciite na sistemot” ina~e niz ~ii lavirinti e i sozdaden ovoj slu~aj, pa ispa}a deka ba~ilovo i mu doa|a kako sinonim za se ona {to ni se slu~uva vo dr`avi~kava.
Otkako prokapa informacijata za golemata isplatena ot{teta i deka spored raspolo`ivite fakti stanuva zbor za valkana ujdurma, sekako zakonski spakuvana, se iznaslu{avme za, zamislite: zakonitosta na postapkata” od t.n. “institucii na sistemot”.
Osnovniot sud: deka se e zakonski i toa najmnogu zatoa {to nemalo @ALBA! (?? )
U, ebote, ama argument! A, sudot - sudi(jata ) (iite) se izgleda osobodeni od odgovornosta - (ako nemalo `alba) iako se postapuva nezakonski i nasproti fakti~kata sostojba pa si sudile epten so sloooooobodno sudisko uv(e)r(t)uvawe.
A, spored dosega iznesenite fakti i duri kako postapile taka i vistinsoto pra{awe e (i bez `alba, molam ) : ZO[TO postapile taka ?
Javniot pravobranitel, pak - ve}e prili~no izvikana gospo`a ( {to li ja dr`i na toa mesto ? ) - i posle se i site drugi slu~ai, vo stil “}e mi se fatite ( za lobito)“ izjavuva, bez oko da i trepne: deka ne ~uvstvuva nikakva odgovornost, se bilo ~isto i OK i nemalo potreba od dostavuvawe `alba bidej}i i vrhovniot sud bi ja potvrdil presudata( ?? )
Zna~i, javniot pravobranitel presuduva vo ime na Vrhovniot sud ! ?
Pa, i se mo`e na gospo`ata koga ima debela lobi - potkrepa i se mo`e da bide ne~uvstvitelna na odgovornost.
Premierot se javuva avtoritetno kako, `alba imalo, ama Vrhovniot sud ne{to
zama~kal.
Vrhovniot sud veli deka toj ne la`e; opa bato, zna~i la`e Bu~ko, pa, pa, pa !
Pa, pak, Bu~ko, }e se videla taa rabota, pa }e mo`elo da se pobara odgovornost od javniot pravobranitel.
Pa, ova e, bre, cela burleska !
Od samoto ministerstvo za odbrana velat kategori~no deka granatirawe vrz ba~iloto nemalo i deka se davani site informacii do sudot i pravobranitelstvoto, a zo{to taka se postapilo, e, sega da ne cepidla~ime, toa e druga sfera na interes!
Od druga strana pak, iako znaelo ministerstvoto za odbrana deka nemalo granatirawe, onaka non{alantno, go potpi{ale nalogot za isplata na ot{tetata iako znaele deka rabotata e najblago re~eno “matna “ ( !? )
I, sepak, “granatirana” e samo dr`avnata kasa i toa preku i so pomo{ na “instituciite na sistemot” i toa so debela to~nost i efekt.
Konspirativno, izgleda, od obvinitelstvoto, spored cicarskata povrzanost i vostanovenata praktika vo odredeni slu~ai, za “stru~ni konsultacii” so stranski partneri, izgleda }e se intervenira kaj FBI da presudi dali imalo ili nemalo granatirawe na ba~iloto i takvi mi ti obvinitelski stru~ni dejanija.

I taka, antikorupciskata komisija povela vo osnovniot sud da go razgeda predmetot - koga ve}e samiot sud ne saka profesionalno ako ve}e ne saka samokriti~ki da si pogleda vo ka{kanicite svoi - i lele, majko , pa kako se sudelo, bre, ova: nemalo granatirawe, nema nikakov dokaz za poginati ovci, a bre, barem za edna ov~i~ka; kade e taa ogromna masa spr`eno ov~o meso ( da im se dade{e na ste~ajcite ako socijalna pomo{ MMF }e ja pofale{e vladata za inventivmnost ); ve{ta~ewe - me{etarewe i sli~ni mi ti stru~ni dejanija.
I site t.n. “institucii na sistemot” ~ekaat na izve{tajot na Antikorupciskata komisija kako da im se vrzani racete za svoja samostojna aktivnost.
Pa, duri i Republi~kiot sudski sovet ~eka na antkorupciskata komisija kako da ne e dol`en sam da go napravi toa {to go napravi antikorupciskata, da go poseti sudot i da se pozanimava so samiot predmet, ama izgleda ima nekoj drug red: tetkana Len~e kako da si ~eka nekoj aber i instrukcii od nekoj centar, a tamu zafatenost so drugi procesi i smetki, pa da ne za ispome{aat rabotite - ot{tetite, pa kako tie stru~no se podgotvuvaat ( verojatno mantraat ) vo is~ekuvawe na izve{tajot na Antikoprupciskata. A, koga i podobro }e vidite, i taka samo Antikorupciskita ima vo svojot naziv prefiks ANTI (korupciska), a drugive nemaat, pa mo`at da bidat i prokorupciski, sekako dodeka ne se doka`e toa, neli, postoi pricip na prezumcija na nevinost, ha, pa, ela doka`i bato, ako ima{ nervi i vreme da se “igra{“ so i vo lavirintot na “insituciite na sistemot“ !
I po izve{tajot na antikorupciskata komisija, se javuva Vrhovniot sud koj konstatira niza nepravilnosti vo sudskata postapka - {to }e re~e sudska postapka -lakrdija.

I posle se, seu{te mi odzvonuva vo u{ite “stru~noto i odgovorno” pravdawe na t.n. institucii na sistemot deka postapkata bila zakonska i se bilo vo red. A, eve ne e vo red!! I??

I nastrana ovoj slu~aj: se postavuva sega su{tinsko pra{awe: ako samo sudskata vistina e VISTINA {to pravime vo vakvi slu~ai - a ne se malku - koga “sudskata vistina “ i ne e ba{ nekoja vistina tuku se tokmuva da bide “vistina” i bogami, taka i proa|a !?
I koga za vakov krupen slu~aj t.n institucii na sistemot se ne~kaat i ~ekaat tolku vreme da se soo~at so “vistinite”, {to da pravi gra|aninot - poedinec kako o{tetena stranka - a samo kako takov mo`e da vegetira vo vakov sistem od vakvi“ institucii na sistemot” ? A, ?
I iako so pravo ovoj slu~aj se oceni kako delo na organiziran kriminal, od ona {to se slu~uva mo`e da se vidi i kolku e organiziran toj “organiziran kriminal” vo Makedonija. So vreme, kobo`em zaradi ras~istuvawe na slu~ajot, se rasplinuva postapkata i blednee slu~ajot do zaborav vo presret na pretstojnite izbori.
Mo`ebi postapkata }e se obnovi, pa materjalnata {teta i da se sanira, no {to e so glavnata, osnovna “{teta” {to se reproducira i {to e prakti~no implementirana kako DNK vo samiot sistem na deluvaweto na instituciite na sistemot ? Tabu tema, a ?
I na seto toa doa|a i idejata - predlog na javniot obvinitel Pr~evski za ukinuvawe na antikorupciskata komisija {to mo`e da se sfati i ( nesakano od nego ) kako objasnuvawe za deluvaweto na obvinitelstvoto za uspe{niot razvoj na krininalot kaj nas.
Elem, eve i slu~ajot “Kermes” se javuva kako indikator deka “zakonitosta” - a toa go smetaat samo so poseduvawe na “zakonski dokumenti” - mo`e da se ostvari preku drugi razni po(t) stapki i po(t)stap~iwa i deka li~niot interes na poedinci - osobeno ako se na funkcija - i grupi okolu niv e primaren .
A gra|anite? E, sega, sekoj za sebe, sekoj si e kova~ na svojata sudbina”, a ?- pa, neka si go cicaat palecot ( podobro toa otkolku da im bapnat ne{to drugo ) dodeka lamentiraat za dr`ewe sudbina vo svoi race i sl., i povremeno neka zableat koga ve}e dozvolile da gi tretiraat kako na ba~ilo da ne re~am trlo.
Kako {to re~e eden: Narod koj samo si trpi i go zaslu`uva toa {to go trpi.

_________________________________________________________________________________________________________________

4

O D M I S L U V A W A

^udo
Od EU ni pora~aa deka o~ekuvaat pretstojnite izbori vo Makedonija da bidat 110% ~isti - fer i demokratski.
E, sega, samo po sebe e somnitelno koga nie pravime ne{to so 100 i kusur posto”~istota” - ne bi bile ba{ ~isti rabotite. A, i da ni uspee vakvo ~udo od izborna ~istota, toa i bi bilo navistina ~udo, ama kako i obi~no, i toa bi bilo za tri dena i pak, ke si terame po staro.

Neselektirana odgovornost
Vrhovniot sud na Makedonija go vrati predmetot od Republi~kiot sudski sovet za odgovornost na sudijata vo slu~ajot “Ba~ilo”, so objasnuvawe da se pro{iri postapkata za odgovornost na site lica zame{ani vo slu~ajot
E, ama, sega prakti~no i Republi~kiot sudski sovet vleguva vo krugot na odgovornosta, ama koj }e pokrene postapka za niv, a ?
More, eve ti go na !

Indikator
Po raznite prepukuvawa megu Pr~evski i Antikorupciskata komisija dojde ideja - predlog od Pr~evski da se ukinela antikorupciskata komisija po primer na slovene~kata
E, ama, doznavme deka ima falinka vo ka`uvaweto na Pr~evski - slovene~kata komisija i ne e ba{ ukinata i duri kako e `iva, no sega barem mo`eme da sfatime kako so vakov dr`aven obvinitel korupcijata ni e ra{irena i vo razvoj .

Privatiziraana slu`benost
Pravdawata za nekakvo preformulirawe, preimenuvawe, precizirawe i sl., na doneseniot zakon, se kamufla`a za edno: da nema krivi~na odgovornost za zloupotreba na su`bena dol`nost na funkcinerite i e strogo personalno namenski motivirano ( kako za veke obvineti funkcioneri taka i za slednite ofajduva~i ), za za{tita na striktno li~ni i grupni interesi. E, vaka namesto pravna se pravi samo sramna dr`ava.

Biznis tajni
Na potpi{uvaweto na dogovorot so firmata “Xonson kontrols”, Bu~kovski izjavi deka vo golemiot biznis imalo delovni tajni i da ne se potpra{uvalo mnogu za zdelkata ( hm ). A, spored “transprentnosta” vo rabotata na vladata izgleda Bu~kovski e postojano vo nekoi “golemi biznisi”.

Kontra
I pokraj sovetite ne samo od na{ite zemjodelci i stru~waci tuku i od nadvor do vladata za pomo{ na zemjodelstvoto, vladata “samostojno” kako od inaet kontrira na vakvite soveti i se pove}e ja namaluva pomo{ta za zemjodelstvoto. Ili pak, si misli deka gradi gra|ansko op{testvo i to~ka. A, za tamu nekoi seqaci - jok, bre !

Paraleli

Dodeka vladata uporno ja tormozi EU za rokovite za po~etok na pregovorite za integracija, EU (seu{te) non{alantno ni vraka so pra{awe za rokovite za po~etok ( a da ne zboruvame za zavr{uvawe ) na reformite. Pa, koj }e popu{ti !?

Kontinuitet

So odluka na sudot vo Strazbur, Makedonija treba da mu isplati na svoj graganin 40000 evra ot{teta zaradi povreda na ~ovekovi prava - za naneseni te{ki telesni povredi od brutalno policisko tepawe. Osven {to e dokaz za aktivnosta na policijata (i obvinitelstvoto), so koe {to stanuvame poznati vo svetot, za `al ostanuva i kako dokaz za neodgovornosta za takvoto odnesuvawe {to zna~i deka - takvata “aktivnost” prodol`uva.

Navleguvawe

Kolku i da se fali vlasta deka sigurno odime kon Evropa, so ogled na sostojbata na ~ovekovi prava za koe {to brojot na aplikaciite na gra|anite do sudot vo Strazbur raste postojano, mi se ~ini deka vo Evropa }e “navleguvame” pove}e
samo preku sudot vo Strazbur.
[u}ur
SDSM go promovira svoeto izborno geslo niz ( po nivno ) 50 najuspe{ni proekti i nekoi novi 50 proekti.
Cenejki po “uspe{nata” sostojba vo koja se nao|ame, bi trebalo da bideme sre}ni {to nemale pove}e uspe{ni proekti .

Asocijacii
Svojata izborna programa VMRO DPMNE ja naslovil “Prerodba vo 100 ~ekori “ i ve}e predizvikuvaat dilema:
- so kolku ~ekori sme oti{le nanazad te{ko deka vo “100 ~ekori” }e napravat ne{to, pa makar bile i od “7 milji “
- na{iroko samo se vetuvaat pari za razni dejnosti bez da se ka`e od kade parite, {to zna~i, ve}e po tradicija, koga }e dojde toa vreme za “delewe” pari }e bide epten “tesno”
- so likovno - grafi~koto re{enie na naslovnata strana na programata naslovot “Prerodba
..“ e prika`an vo krug {to asocira na - naduen balon .
Zort
Neverovatno! Otkako se iznaslu{avme celiot mandat za toa deka se nema pari za raznorazni barawa na gra|anite i firmite, sega vo predizborieto vladata poka`uva nekoja vol{ebna ume{nost za se da “nao|a” pari kako bi im se udovolilo na gra|anite (ili na sebe ?) Nema ve}e MMF, Svetska banka ili tamu nekoj drug koj ne dava i sega, ima da ima i gotovo: tie se vlada i to~ka. Smetkata po obi~aj }e ja plati nekoj drug ( a sigurno na tovar na gra|anite ) - posle izborite.
___________________________________________________________________________________________________________

5

Koi sme - na {to sme ! ?
_______________________________________

MAKEDONCI - GNILI KONCI! MAKEDONCI - ITRI MOMCI!

Koga sobirav narodni umotvorbi lezet usetuef i }eif mi prae{e {to ostanuva za navek za na{ narod za pamet da gi ima.

Dali bidnalo taka, dali narodecov na{ - potomcite na{i, si go cenat svojot naroden um i si gradele idninata vrz ona {to pretcite gradele, pa da se pravi ubava idnina za narodot ?

A, sega ne{to kskive mi se prevrtuvaat v groba , {to li }e e?

[to se vele{e na vremeto: MAKEDONCI - GNILI KONCI i “MAKEDONCI - ITRI MOMCI”

[to se poka`alo poe}e to~no, {to nate`nalo?

Dali na{ive potomci, Makedoncite si ja uredile svojata `ivea~ka kako treba, za prav `ivot za ~oek dostoen u svoja saglam dr`ava, pa, i da ima i u na{a ~est, na pretcite?

A, koskive mi se prevrtuvaat, majka mu,. . . da e na arno. . . a, Makedonci, Makedonci, potomci, potomci!?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

- A, javni a bodni ne biduat, treba da klai{ noga na zengija.

- Ako arxi{ otkolku ne vadi{ saka{ ne}i{ }e osiroma{i{

- Ako ne mi set o~ive za celivawe da za raspoznavawe lo{oto i arnoto mi se

- Ako ne mo`it ~oek da bidit li~en i bogat, da za umen i ~esen mo`it.

- Ako pravinata ne ni pomo`i, zar krivinata }e ni pomo`it!?

- Ako se zabait, ana da ne se zaboravit .

- Bog da ne ~ua od prepraeni svetci.

- Vali go ~oekot {to e za valewe i kudi go toj {to e za kudewe.

- Vidi si v }ese, da posle kupi si prase.

- Vikaj po volkot duri ne vlegol vo bulukot.

- Vo edna gemija kaj {to ima mnogu kapidani, taa mo`i i da propadni.

- Vremeto e pari za sekogo koj {to go esapi.

- Dobrio vladika za svetec sam ne se slaga.

- Docna e da stega{ otkoa ke nema{.

- Duri ne vrli{ vo niva seme, ne niknue, a za trwe si rastat neseani.

- Drugo krojat gluvcite, drugo ma~orot.

- Eden dram milos (qubov) da ima ~oeko, odo{to oka altani da davat v crkva.

- Esap prvo stori da posle kasap.

- @elezoto `elezo trie, a zboroite umo.

- Zloto mnogu lesno dojduat, a dobroto ma~no.

- Ima u mnozina um, ama u malcina razum.

- I pes od soj se barat, kamoli ~oek .

- Jaziko koski nema, ama koski kr{it.

- Jazik prait dobro, jazik prait lo{o.

- Kaj {to motika ne kopa, grozje ne ra|a.

- Kaj {to treba motika, ne treba molitva.

- Koj{to ne znait da mol~it, ne znait i da zborua.

- Koj{to mnogu taksua, malku ispolnua.

- Lagata poarno ja veruaat odo{to vistinata.

- Psladok i pogor~liv od jazik ~oe~ki nemat drugo.

- Pravinata se tan~i, ama ne se kinit.

- Koga }e vlegua{ kaj sudot, portata ti se gleda mnogu {iroka, a koga }e izlegue{ - tesna.

- Ru{vet zede kadijata, zatoa ja presudi krivo davijata.

- Tu}ata koko{ka e pogolema na na{ata misirka.

- Be~estie so pari si kupi.

- Zboroite mu se ubai, ama srceto mu e gnilo.

- Vidi gaze novina, ne do~ekaj godina.

- Na gol gaz talambas.

- Sam ~oek treba da se presudi da posle zlo da misli.

- Samo veresija da grabni da du{ata raat da mu stori.

- Rabota go valit, a ne toj da se falit.

- Glava od ramena dava, a od falbata ne se ostaa.

- Sekoj salam ~oek si stoji na zborot.

- Tolkua pati go vatile vo lagi i pa ne se ostaa od niv.

- Tristapati }e se zakolni samo da te iza`it.

- Nekojpat ima{e stram, a pa sega koj se strami, gladen si odi.

- Aramija od aramija ne se stramua.

- Arno e se da znai{, ama ne treba se da prai{.

- Arnoto ne idit vedna{, da za lo{oto duri da trepni{ so oko.

- Baraj go dobroto i najdi go, oti ne ti idi samo.

- Arnoto sekoj go valit, ama sekoj ne go dr`it.

- Bez trud ne se ora so plug.

- Gledaj go kowo, ne gledaj mu oglavniko.

- Golem zalak goltni, golem re~ ne re~i.

- Gospod ( vlasta - z.u. ) dava, ama v ambar ne tura.

- Gospod ( vlasta - z. u. ) koga sakat i od pazua ti go zemat.

- Volko go gledat i tragata mu ja barat.

- Deneska o - ho - ho, utre oh i oh.

- Ne gledaj mu kapata ami pod kapata.

- Ne gledaj na lu{pata ami na jatkata.

- Od edna iskra golem ogon bidua.

- Site lo{oto go znaat, ama ne go praat.

- ^oek verua toa {to poe}e mu se saka.

- Duri ne ja vati{ rabotata, sama ne se srabotue.

- [to }e stori{ stori, ama i za nazad misli.

- Poarno et da se slizne{ so noga odo{to so zbor.

- Poarno e da se verua{ tvoite o~i odo{to tu|i re~oi.

- Poarno tvoe jajce odo{to tu|o kokov~e.

- Gledaj se sebe kakov si, da posle da gleda{ svetskite kusuri.

___________________________________________________________________________________________

6

- Se pove}e lu|e vo zamjava gi ma~i samo edna misla za Makedonija - kako da ja napu{tat

- Narodecov ni se odnesuva kako gubitnik koj na ~etiri godini izbira od kogo ke gubi vo naredniot period

- Pred izborite se junak do junak za kostec so problemite, a posle izborite prazen megdan od junaci

- Gospoda, edno e politi~ka suptilnost, a drugo va{ata obi~na stupidnost

-[to }e ni se drugi neprijateli koga sme si dovolno samite protiv sebe!?

- Narod koj samo si trpi i go zaslu`uva toa {to go trpi

- Ne mo`at da podnesat odgovornost - alergi~ni se

- Tradicijata so Murto - Kurto dojde do tamu {to veke nema {to da se javne .

- Opozicijata po pravilo pu{ta jazik a koga ke stane pozicija voobi~aeno gubi sluh

- Problem na nadgradbata e {to si se zamisluva deka e - baza

- Se dodeka zakonitosta ni e bolna strana , dr`avata ke ni bide nezdrava

- [to vi vredi povikuvaweto na eti~koto koga ke vi se odziva etni~koto



. .nema mesto za ~uvstvo za moralna odgovornost!