21.06.07


==========================================================================================================================================================

Vladata pobrza da se pofali (i normalno ,se kadrosa) so kvartalen porast na ekonomijata od 7 % i vo stilot samo slu{a{, a ne go ~uvstvuva{ , dava objasnuvawe deka za porast na `ivotniot standard na lu|eto treba pove}e godini da ima tolkav rast, pa da se vidi nekoj air.Pa, ako ni{to drugo, bi mo`elo vladata da (ni) za{tedi nekoja para dodeka ~ekame i da se vozdr`i od ~esto vakvo grupno kadrosuvawe !?

* * *

Po predlog na [e}erinska,sredba na liderite na parlamentarnite partii zaradi zastojot vo sudskite reformi.I, kako {to e za o~ekuvawe - zastoj vo postignuvawe dogovor na sredbata.No,sepak,iako so ova samo se potvrduva starata vistina deka sudstvoto ni e( i takvo i }e si ostane) politizirano(partizirano), podobro e partiive da se sre}evaat otkolku da gi slu{ame na pres konferencii kako se napa|aat me|usebno.

* * *

Od sudstvoto pak, samobendisano nekoi izjavuvaat deka sudstvoto bilo vo red samo politikata da se povle~e , da ne se me{a.E,sega ,pra{aweto e kako bi se me{ala politikata ako ne preku soodvetni kadri vo sudstvoto koi se partisko-politi~ki “implementirani” vo nego {to samo po sebe ja negira tezata deka “sudstvoto (samo po sebe) e vo red” .

* * *

Koj za {to Georgievski pak za “Golema Albanija i za trampa na lu|e i teritorii.
Ne deka taa naludni~ava ideja (”Golema Albanija” ) nema da se ostvari bidej}i na toa debelo se raboti ne samo od golemoalbanski krugovi tuku i od soodvetni razuzrnuva~ki slu`bi,tuku so vakov duh(nacionalen) i vaka najavuvan ,predlagan pazarlak nema da se ostvarat barawata na “predlaga~ot” i da ja “spasat” Makedonija. A, koga se znae nacionalnata doslednost na Georgievski ,potvrdeno i so bugarskiot paso{ ,mora da postoi tuka i drug plan !?.
* * *

Vo posledno vreme vladata se fali so nekoi navodno besplatni akcii: internet klubovi za penzioneri i mladi do 26 godini ,pa , besplaten internet za site. A ,vsu{nost se e plateno i toa debelo so narodni pari . I pra{awe e dali cenata za seto toa soodvetstvuva so toa {to (i kako) se “kupuva” .

* * *

Antikorupciskata komisija dobila podolg spisok od opozicionata SDSM za nepotizam pri vrabotuvawa vo dr`avnata admnistracija od strana na vladea~kata garnitura.Ne deka toa (najverovatno) ne e taka tuku ova ciklusno se povtoruva. I za `al, ja potvrduva ovaa `alna praktika: koj e na vlast si tera po svoe i si vika :”URA” (makar i prigu{eno (prikrieno) vo sebe) , a koga (i koj) e vo opozicija vika: “UA” !

* * *

Mo`eme da sporime vo konkretni slu~ai {to e konflikt na interesi, ama pove}e od sigurno e deka toga{ ima konflikt so principite i so javnosta i sekoga{ vlasta transparentno poka`uva - koj e vlast.
* * *
Gr~kata ministerka Bakojani odbiva direktni pregovori so Makedonija za sporot so imeto o~ekuvajki “sosedot” da se soglasi so gr~koto barawe za promena na imeto.I za predizborie ova e mnogu , ama koga “knedlata” im e vo grlo mora da si “ka{laat”.

* * *


* * *

Ta~i go kritikuva Ahmeti koj navodno se sretnal so gr~kata ministerka Bakojani.Mo`e da se pretpostavi na koja karta igrala Bakojani, ama pra{awe e dali Ahmeti ( neli,kako “borec” za “~ovekovi prava”) bil so nea zaradi protest
protiv gr~koto nasilie protiv Alabancite i za “osloboduvawe” na ^emerija !?
* * *
Dodeka Smilenski ( zvani~no) mol~i vo istra`en zatvor, drugi (involvirani vo mre`ata na Smilenski) pove}e vo sebe i me|u sebe, a mediumite poglasno, se preispituvaat za toa za {to se bi prozboril toj.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________