18.o7.07 - 23.15

===============================(2)===============================================================================

Dodeka gra|anskite partii na Albancite vo Makedonija se petel~at me|usebe koj e zaslu`en za nova tura vrabotuvawa Albanci vo administracijata,Makedonija i natamu }e stega zabi od tovarot na partiski vrabotuvawa.
* * *

Ministerkata za vnatre{ni raboti duri po tri dena od napravenata soobra}ajka od strana na policaec - po probienite inforamcii vo nekoi medii za ova , se javi deka “slu~ajot }e se ispital “!? Ma,nemoj!?Pa,{to pravele dosega ?

[to pravele nekolku policiski krajsleri vedna{ na mestoto na soobra}ajkata i grupata “Alfi” so blokiraweto na mestoto i “~isteweto” svedoci?

Koga policijata ne si ~isti vo svojot dvor ja “zagaduva” cela dr`ava!

* * *

Spored ka`uvaweto na rodninite i prijatelite na zaginatoto mom~e vo soobra}ajkata predizvikana na policisko vozilo,niza medii se odnesuvale “policiski” vo odnos na objavuvawe na informacija na slu~ajot.

Zna~i,blokada na informacii nema samo od institucii na sistemot- na {to kukaat mediumite - tuku ima ( i pove}e) od strana na mediumite ili poto~no re~eno od - “novinarite”.


* * *

Pri prvostepenata presuda na obvinetite od ministerstvoto za odbrana od aferata “{verc so oru`je” , nivnite advokati ogor~eno obvinuvaat za” montiran politi~ki proces” i marionetska uloga na sudot -sudiite.

E,sega ili advokatite klevetat ili se vo pravo !?

Vo sekoj slu~aj, ako ima ne{to od sudskite reformi,bi trebalo da se povede postapka za odgovornost: za kogo ??




________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
18.07.07


==================================================================================================================================================

Vo nametnatata rasprava za brzo donesuvawe na delovnikot,opozicijata so pravo insistira na “ma{ko” izjasnuvawe na Gruevski za toa {to vsu{nost sodr`i toj “dogovor”( so DUI) {to ne e “dogovor” i {to ne bilo potpi{ano, a sega so delovnikot vsu{nost se nastojuva da se “zape~ati” .
* * *
Nametnatata postapka od vladata za brzo usvojuvawe na nov delovnik vo parlamentot predizvika rasprava i reakcii na opozicijata {to poka`uva deka e toa pove}e - delbovnik.
* * *
Vo rezolucijata na evropskiot parlament,preporaka da se vovede albanskiot jazik kako vtor slu`ben jazik vo dr`avava i toa povikuvaj}i se na “majskiot dogovor me|u VMRO i DUI “.
Dodeka Gruevski i dru{tvoto e zaslepen so bildawe nekoj rejting ugore,Ahmeti onaka {izofreni~no (ni) go upikuva se podlaboko i po{iroko.
* * *
DUI so novi zakani za napu{tawe na parlamentot - ne bil naveden vo delovnikot i zakonot za upotreba na jazicite {to trebalo da se donese.[to se odnesuva do jazikot na zakani i uceni od DUI toa im e pove}e i od( genetski) “zakon”.
* * *
Gruevski vo Brisel da raportira ili da primi “preporaki” kako da “ma{ki”da se odnesuva vo sproveduvawe na preporakite.Vo sekoj slu~aj, se transprentno doznavame od navor za ona {to treba da go znaeme od prva raka tuka.
I nema podobar dokaz za toa vo koja nasoka oooooo -dime.
* * *
Vo nastojuvawata da se ima nekakov uspeh i da se dobie {to poskoro vetuvawe ili datum za pregovori so EU, preku Gruevski i dru{tvo, na Makedonija }e i bide ispora~an izgleda “danajski poklon” za smetka na t.n. ”majski dogovor” (me|u VMRO I DUI) kako nov “uslov” za natamo{no evrointegrirawe.

* * *


____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________