27.06.07


========================================================================================================================================

* * * Za NATO sobirot vo Ohrid delegaciite }e bidat kako bezimeni znamenosci.Imeno, zaradi gr~kata iracionalnost za sprotivstavuvawe na imeto na Republika Makedonija ,pred sekoja delegacija }e ima samo zname na zemjata i ime na {efot na delegacijata. E, koga }e se popu{ti edna{ pred nekoja glupost, gluposta stanuva “princip” pred koj, ete, i voena ma{inerija kako NATO “{lajfue”.

* * * Vo EU se dogovorija za me|usebnite odnosi i za natamo{no {irewe kon Balkanot.Ostanuva sega nie ovde, da se dogovorime deka ne treba i natamu da gi “{irime”reformite verbalno tuku da gi realizirame prakti~no.

* * * Partiskite nategawa okolu kompletiraweto na Sudskiot sovet samo na transparenten na~in ja doka`uva nastoj~ivosta na politi~kite (partiskite) subjekti za nivno vlijanie vo sudstvoto, se razbira, kako “nezavisna treta vlast” .

* * * Ne treba da za~uduva kolebaweto na nadle`nite institucii za celosna i kone~na presmetka so tutunskata mafija vo zemjata. Se preslu{uvaat jadnite koj se mo`e da “isko~i” otkako }e po~ne da se razotkriva “tutunskata {ema”.

* * * Vo celata ovaa zapletkanost na (ili vo ?) tutunskata mre`a, jasno se potvrduva : nema golem {verc bez golemi politi~ki “zverki”.

* * * [to pove}e treba da zagri`uva: podatocite za niskiot natalitet na Makedoncite ili zgolemniot broj na Makedonci so dobien bugarski paso{ ?

* * * Vaka-taka, Makedonija se pove}e stanuva zemja-konglomerat na grupacii gra|ani so stransko dr`avjanstvo.

* * * Anketa na UNPM spored koja vo Makedonija prv pat ima pogolema grupa gra|ani koi se optimisti za idninata otkolku {to ima pesimisti. Samo, i toa e pove}e pra{awe na tehnika - na sostavuvawe i postavuvawe pra{awa. Da postavele pra{awe: dali veruvate deka sega }e se vrabotete, }e imate povisok `ivoten standard i sl., odgovorot ,razbira se , bi bil (realen) pesimisti~ki.Probajte na sebe . . .

* * * Od VMRO nova inicijativa: muzej za VMRO , za `rtvi od komunizmot(??)
Pa,dobro be ,majka mu, ako ideme po toj terk :

- a, muzej za `rtvi od turskoto ropstvo?
- a ,za `rtvi od prviot kapitalizam - pred vtorata svetska vojna ?
- a, muzej za makedonskiot narod kako `rtva od deluvaweto na evropskite zemji vo negovata podelba i uni{tuvawe?( se se}avate:EVROPA-KURVA! ) a ??
- a, muzej za `rtvite od bugarskoto “osloboduvawe” na Makedonija ?
- a, kamo muzej . . . .
E,so vakvi “inicijativi”,Makedonija }e stane “muzej”na gluposti i budala{tini !

* * * Otakako gi ignorira{e barawata na opozicijata ,mediumite,javnosta za transparentost, sega koga Evropa bara transparentnost od vladata za tro{ocite za kampawata “Investirajte vo Makedonija”, vladata }e mora da svitka opa{ka.I kakvi da bidat podatocite, ve}e e prokni`en minus od “investicijata” na vladata za demokratskiot i dr`avni~ki kapacitet.

* * * I tamam,misli{ deka vladata }e sfati deka ne treba da se rasfrla so pari za razni (nejzini )kampawi , koga ete ja vladata pak so nekoja nova medijska kapamawa, za 17 godini VMRO ,ama so celosna vladina scenografija i sodr`ina na propagandniot materjal.Jasno e deka seto toa vo kraen slu~aj go pla}a narodot , sepak, mora da se ka`e koj konkretno gi tro{i parite?Kolku za transparentnost, koga veke nemo`e zaradi (ne)odgovornost.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________